TMF Formule

Betamethasonvaleraat hydroalcoholische oplossing 0,121 %

Voorschrift

Rp/  Hydroalcoholische oplossing met 0,121 % betamethasonvaleraat TMF dt. x* g   *  De te bereiden hoeveelheid mag niet meer dan 100 g bedragen.   N.B.:   De concentratie van 0,121 % betamethasonvaleraat in deze bereiding is de aanbevolen maximale concentratie.  

Indicaties

Bereiding voor lokaal gebruik met een sterk werkzaam corticosteroïde.   Alle indicaties van de corticosteroïden voor lokaal gebruik.  

Samenstelling

Betamethasonvaleraat
0.121g
Hydroxypropylcellulose 400
1g
Isopropylalcohol
55g
Verdund fosforzuur
1Goutte(s)
Gezuiverd water q.s. ad
100g

Bereidingswijze

Tarreer een beker van 200 ml met magnetisch roerstaafje. Weeg het werkzame bestanddeel afzonderlijk af. Breng in deze beker 30 g vers gekookt en afgekoeld gezuiverd water en verwarm tot een temperatuur van ongeveer 75 °C. Dispergeer in het water bij 75 °C en onder roeren met behulp van een magnetische roerder, 1 g hydroxypropylcellulose 400; laat daarna onder roeren met behulp van een magnetische roerder, afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg toe, onder roeren met behulp van een magnetische roerder, 55 g isopropylalcohol, 1 druppel verdund fosforzuur en daarna 0,121 g betamethasonvaleraat en meng met behulp van een magnetische roerder tot de stof volledig opgelost is. Vul aan tot 100 g met vers gekookt en afgekoeld gezuiverd water; houd hierbij rekening met de tarra. Meng tot een homogene oplossing verkregen wordt. Giet de inhoud van de beker over in een glazen fles, voorzien van een applicator.  
Bewaring :
Bij een temperatuur tussen 15 °C en 25 °C.  
Vervaldatum :
2 maanden.  
Aflevering :
Niet afleveren als zelfzorggeneesmiddel.

Posologie

Breng een- tot tweemaal per dag in een dunne laag aan op de te behandelen letsels.  

Opmerking

Door het toevoegen van een druppel verdund fosforzuur neemt de stabiliteit van de bereiding die tussen 15 °C en 25 °C bewaard wordt toe. 0,121 % betamethasonvaleraat is de gebruikelijke concentratie voor dit actieve bestanddeel. Rekening houdend met de verhouding tussen de respectieve molecuulmassa's komt deze concentratie overeen met 0,1 % niet veresterd betamethason. Deze vergelijking is louter theoretisch en houdt geen rekening met de respectieve werkzaamheid van beide stoffen. Bij lokaal gebruik is betamethason ongeveer honderdmaal minder actief dan de 17-valeraatester. Ontaarding van betamethasonvaleraat treedt op door hydrolyse van de esterfunctie en door isomerisatie tot de 21-valeraatester (vijftienmaal minder actief). Deze oplossing bezit een voldoende viscositeit zodat de bereiding beter ter hoogte van de hoofdhuid blijft en niet in de ogen loopt.  

Terugbetaalde formule