TMF Formule

Clindamycinefosfaat hydroalcoholische oplossing met 1,5 % clindamycine

Voorschrift

Rp/  Hydroalcoholische oplossing met 1,5 % clindamycine TMF dt. x* g   *  De te bereiden hoeveelheid mag niet meer dan 30 g bedragen teneinde een optimale stabiliteit gedurende de beperkte gebruiksduur te verzekeren.  

Indicaties

Behandeling van lichte tot matige acne.  

Samenstelling

Clindamycinefosfaat
0.54g
Propyleenglycol
3g
Gezuiverd water
10g
Isopropylalcohol q.s. ad
30g

Bereidingswijze

Tarreer een beker van 100 ml met magnetisch roerstaafje. Weeg het werkzame bestanddeel afzonderlijk af. Breng in deze beker 0,540 g clindamycinefosfaat en 10 g vers gekookt en afgekoeld gezuiverd water. Meng met behulp van een magnetische roerder tot de stof volledig opgelost is. Voeg 3 g propyleenglycol toe en vul aan tot 30 g met isopropylalcohol; houd hierbij rekening met de tarra. Homogeniseer. Vul de bereiding af in een bruine glazen fles, nadat het magnetisch roerstaafje verwijderd werd.  
Bewaring :
Bij een temperatuur tussen 15 °C en 25 °C.  
Vervaldatum :
2 maanden.  
Aflevering :
Niet afleveren als zelfzorggeneesmiddel.  

Posologie

Stip een- tot tweemaal per dag aan zonder inmasseren. Breng geen occlusief verband aan en vermijd de omgeving rond de ogen.  

Opmerking

1 g clindamycine komt overeen met 1,20 g clindamycinefosfaat. Clindamycinehydrochloride wordt eveneens aangewend in de dermale therapie, maar zou meer systemische resorptie vertonen dan clindamycinefosfaat (groter risico op pseudo-membraneuze colitis).   Om de ontwikkeling van resistente kiemen ten opzichte van clindamycine niet in de hand te werken bij de behandeling van acne vulgaris, is het aangewezen dit niet meer voor te schrijven in monotherapie.    

Niet terugbetaalde formule