Nuttige informatie

Behandeling hemangiomen: propranolol in magistrale vorm voortaan de enige terugbetaalde behandeling

Voor de behandeling van profilerende infantiele hemangiomen waarvoor een systemische therapie noodzakelijk is, wordt propranololhydrochloride gebruikt. Er bestaat vandaag slechts één geneesmiddel op de markt waarvan de dosering kan worden aangepast voor kinderen (Hemangiol®), daarnaast kon de arts ook opteren voor een magistrale bereiding in siroopvorm.

Vanaf 1 maart 2022 wordt Hemangiol® geschrapt van terugbetaling en is de magistrale bereiding het enige terugbetaalde alternatief.
Voorwaarde voor terugbetaling is dat de galenische vorm een siroop is én dat de bereiding werd voorgeschreven door een specialist in de pediatrie, in de plastische chirurgie of in de dermato-venerologie.

De keuze om voortaan enkel nog de magistrale bereiding terug te betalen is een impliciete bevestiging van de meerwaarde van de apotheker bij de behandeling van specifieke zeldzame ziekten die een therapie op maat vereisen.
Daar de bereiding bestemd is voor kinderen en nauwkeurige dosering vereist is, moet deze bereiding afgeleverd worden met een doseerspuit.

Een formulering voor een propranololsiroop is vooralsnog niet opgenomen in het TMF. In buitenlandse officiële formularia staan deze wel al beschreven. In het FNA staat Propranololhydrochloridedrank 1 mg/ml beschreven.

U kan de samenstelling terugvinden via volgende link.